sobota 1. června 2013

Chci Jít krást koně Na Sibiř

To není návod, jak strávit tento víkend nebo několik příštích let. Titulek mého příspěvku je složen z názvu dvou knih norského autora Pera Pettersona. Ta druhá patří mezi novinky (mám ji právě rozečtenou a od první stránky jsem zase pohlcena naznačeným příběhem), ta první, Jít krást koně, je nedílnou součástí mé TOP knihovničky. Úsporný styl, schopnost zachytit ve slovech charakter drsné norské krajiny, dar vtáhnout čtenáře do svého vnitřního světa!

Už delší dobu se orientuju na severskou literaturu a filmografii. To napětí v zdánlivě banálních příbězích, kdy už už čekáte, že "teď to přijde" a ono "teď" je v té zdánlivé banálnosti a jednoduchosti, jakým by mohl být náš život vůbec, kdybychom si ho zdárně nekomplikovali nepotřebnými potřebami a nutnostmi.

Tak je to i v životním stylu Seveřanů, v jejich pohledu na módu a oblékání. Díky Peťce jsem před časem objevila stránky Hel Looks - http://www.hel-looks.com/, z nichž čerpám energii a díky nimž zabíjím komplexi a předsudky.

   
Z těch fotek ja patrna svoboda, jakési solitérství vyvěrající ze způsobu života severských národů žijících na samotách, v zajetí dlouhých zim, krátkých jar a rychlých letních časů. Je z nich slyšet: "Proč si komplikovat život něčím takovým, jako je diktát módy, když svět je sám o sobě samá závora"?



Velmi oceňovanými jsou i norské a finské módní blogy. Líbí se mi, že lidé se orientují na místní módní návrháře, designéry, výtvarníky, jejichž tvorba je v lecčemž nenapodobitelná. A taky milují secondhandy a bazary! Dovedou vše originálně smíchat a nosit s přesdvědčením královen a králů.

Antti Asplund, http://www.anttiasplund.com/home.php?page=236

Těším se, že se tato situace změní i u nás, že bude stále přibývat nových módních tvůrců, jejichž kreace budou opravdu noseny, a hlavně, budou finančně dostupné. Zatím si můžeme hrát s hotovými kousky ze seconhandů a outletů, doplnit je handmade výrobky, které se zase konečně dostaly na výsluní zájmu, a radovat se z toho, že vynikáme v té šedě splývající řadě. A k tomu vám může pomoci i naše galerie Au Revoir.

Foto: Petra Varaďová, Vizáž, styl: Lucie Šafránková, Modelka: Jaruška Salabová, Model: Au Revoir



Za Au Revoir: Marie Maderová

3 komentáře:

  1. supr!! jste se do toho pekne obuly, fandim vam:)
    klara tejmarova (na fleru jangirjamaa)

    OdpovědětVymazat
  2. To je krásný příspěvek, moc mě potěšil:)

    OdpovědětVymazat