čtvrtek 12. září 2013

Tady všude seděl…



Název článku jsem si, s dovolením, vypůjčila od Cimrmanů. V našem případě se nejedná o trpaslíky, ale o Alfonse Muchu. Určitě si říkáte, jaká může být souvislost mezi secondhandovým e-shopem a světoznámým secesním malířem? To byste neuhádli! Alfons Mucha zahájil svou uměleckou kariéru právě v naší rodné vesničce, v Šanově na Znojemsku. Málo se o tom ví, málo se o tom mluví. A protože v těchto dnech končí výstava Muchových plakátů ze sbírky Ivana Lendla, využiji tento „oslí můstek“ a povyprávím něco o Muchových začátcích studenta a umělce.






V roce 1878 si podal Alfons Mucha přihlášku na pražskou Akademii, nicméně byl pro nedostatek talentu odmítnut. Jak jinak, že. Vždyť jsme v Čechách, kde nikdo nikdy „nebyl prorokem“. Mucha se v té době živil i malováním kulis pro různé moravské divadelní společnosti. V roce 1879 se přestěhoval do Vídně, kde pokračoval ve své práci malíře kulis, nyní však v jedné z nejlepších tamních divadelních společností, firmě Kautsky-Brioschi-Burghardt. Když v roce 1881 vyhořel Ringtheater, nejvýznamnější zákazník této firmy, byl Mucha jako nejmladší zaměstnanec propuštěn. Rozhodl se tedy odejít zpět domů a cesta z Rakous ho zavedla do Mikulova. Zde se usadil a přivydělával si jako portrétista. Svým talentem zaujal hrušovanského hraběte Karla Khuena-Belassiho, který ho najal, aby freskami vyzdobil jeho zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou. A už jsme doma! Hrušovanská hrabata si postavila letní sídlo - Emin zámek (Emmahof) a ten leží na šanovském katastru. Samozřejmě i v tomto zámečku se Alfons Mucha značnou měrou podílel na jeho výzdobě, ale navrhnul třeba i řešení přilehlého parku s vodními prvky.







Khuen-Belassi byl výsledkem Muchovy práce tak nadšen, že se rozhodl finančně ho podporovat na jeho studiích na Akademii v Mnichově, kde se Muchovi dostalo prvního formálního vzdělání. Ze studií se na prázdniny pravidelně vracel do Hrušovan a především na Emin zámek obklopený tichem přírody,  kde pod dohledem hrabětem a za služby „all inclusive“ pilně pracoval. 






Říká se, že snad ani zámek neopouštěl, ale tomu my nevěříme, protože v jeho obrazech a na jeho plakátech vidíme všechny ty květy a květiny, které rostou právě u nás, na jihu Moravy, na Znojemsku. Ta inspirace našim krajem je pro nás neoddiskutovatelná. My tady cítíme toho genia loci, my se ho dotýkáme, vstřebáváme ho a říkáme si, že třeba…No, posuďte sami...:)






Text: Marie Maderová
Foto: Petra Varaďová

2 komentáře:

  1. wooou, to jsem ani nevěděla...velmi zajímavé....

    OdpovědětVymazat
  2. wonderful photos:)please visit me in free time:)
    http://mesmerize87.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat