pondělí 24. června 2013

Fotili jsme v Kamence

Koleci "Vybírám si" jsme fotily s paní Sylvou Lakomou v Kamence, tedy správně v Kamenné kolonii v Brně. Záměrně píšu tvrdé "y" ve slově "fotily", protože jsme byly jen 3 ženy, víc by se nás tam asi nevešlo. Jak do Sixty Stone Space, malé galerie s posezením, v domku s číslem popisným 60, kde nám s velkou ochotou a důvěrou bylo umožněno fotografovat, tak asi do celé Kamenky.





Kdo nezná, neuvěří, kdo zná, nezapomene:) Úžasná část Brna, vesnice téměř ve středu velkoměsta.

"Navštívit Kamennou kolonii, známou v Brně jako Kamenka, je jako ocitnout se ve zcela odlišném světě o pár desítek let zpátky. Co to vlastně Kamenka je a kde se nachází, ví pramálo lidí. Dokonce i mnoho Brňanů nemá tušení. Kolonie Kamenka ve mně po její návštěvě zapsala nezapomenutelný zážitek, se kterým se ráda podělím.

Zhruba 130 historických malých domků utváří uzavřenou osadu, kdy zvláštností je její umístění v bývalém členitém vytěženém štěrkovém kamenolomu při severozápadním úbočí Červeného kopce. Originální domečky s výměrou do 40 m2 si ze zmetkových cihel a odpadových materiálů stavěli chudí dělníci z Kohnovy cihelny již od roku 1926. Dělníky postupně vystřídali v 70. až 80. letech umělci a bohémové, kteří tu nalezli tolik potřebný klid a inspiraci pro svoji tvorbu.

Přístupových cest do Kamenné čtvrti je několik. Z Vídeňské ulice odbočujeme u kostela Milosrdných bratří na ulici Kamennou, která nás přivádí do luxusní čtvrti. Tohle, že má být to kouzelné místo? Samé ukázkové vily, bazény a drahá auta. Ubíráme se tedy ještě výše až na samotný vrchol Červeného kopce a konečně nalézáme to, za čím nás táhne zvědavost. Před námi se otevírá jedinečný pohled do bývalého kamenolomu, který je vyplněn na sebe velmi nalepenými malými domečky. Jako z pohádkové vesničky. Chvilku pokochání se výhledem na Brno a už šup do nitra lomu. Tam nás vede úzká kamenitá cestička. Po cestě potkáváme letně oháknutého staříka, který tlačí kolo do kopce a zvolává: „Nemusíme chodit za sportem, máme ho tu!“ Ocitáme se na samém dně lomu mezi domky, kde se vine hudba z místního barového klubu. V době naší návštěvy sloužil zároveň i jako výstavní galerie. Porovnáváme tak dvě naprosto odlišná místa, nacházející se nedaleko sebe.


Obyvatelé Kamenné čtvrti jsou mnohem přátelštější, milejší a bez váhání zdraví. Neustále vylepšují své domečky a navzájem si pomáhají. I přesto, že jsme pár kilometrů od centra jihomoravské metropole a jen kousek od rušného okolí výstaviště, je v Kamence klid, že i zpěv ptactva slyšíme. Po střechách se prohání kočky, za komínem za větrem otáčí železní kohouti. U dveří se houpou staré železné zvonky. Jako by se tady zastavil čas.

Křivolakými uličkami přicházíme do malebných zákoutí a obdivujeme originalitu každého stavení, z nichž nás za okny sledují rozmanité umělecké výtvory. Na úzkých kamenitých uličkách sotva zaparkují auta, nenajdete tu žádné garáže ani luxus. Přesto je Kamenná kolonie žádaným místem na bydlení a ceny nemovitostí tomu odpovídají.

Hned pod bývalým lomem vede cyklostezka k Riviéře, po níž v teplém období roku denně prosviští hejna cyklistů. Málokoho asi napadne, kam vede prudká boční kamenitá cesta.Vydejte se někdy po ní a objevte kouzlo jedinečné pamětihodnosti. V tu chvíli zapomenete na běžné denní starosti a odpočinete si alespoň na čas od brněnského ruchu a shonu. "

text Síma, foto MaK., brnovinky

Samostatnou kapitolou by bylo popisování baru/vinárny/galerie Sixty Stone Space. Miniprostor s velkou duší - genius loci, vše na několika metrech čtverečních. Místo, kde je každou minutu o co opřít oko.



O Kamence se nedá psát, Kamenka se musí vidět. Jako ochutnávku připojuji několik odkazů:



Myslíme si, že se nám výběr kolekce i modelky povedl vzhledem k originálnímu a zajímavému místu. Co myslíte vy? Napište nám: zajímají nás vaše reakce, názory a nápady. Podělte se s námi také s vašimi pocity spojenými s první návštěvou Kamenné kolonie v Brně.


Za Aurevoir: Marie Maderová

Žádné komentáře:

Okomentovat